Huis kopen? Alles wat je moet weten over biedsystemen

De vraagprijs van een huis moet je zien als uitnodiging voor het doen van een bod. Een bod bestaat vaak niet alleen uit de prijs, over de voorwaarden wordt ook onderhandeld. Voorwaarden kunnen zijn de datum van oplevering, voorbehoud van financiering of voorbehoud van bouwtechnische keuring. Zijn er meerdere geïnteresseerden die een bod willen doen? Dan kan gekozen worden voor het Haarlemse systeem, het Amsterdamse systeem of op basis van inschrijving. Ik leg het verschil tussen deze biedsystemen uit.

Haarlemse biedsysteem

Bij het Haarlemse systeem staat een woning te koop en is er een partij A die een openingsbod heeft gedaan. Vanaf dat punt zijn verkoper en partij A in onderhandeling. Ondertussen gaan de bezichtigingen door en indien er andere partijen interesse hebben dan kunnen zij de onderhandeling onderbreken door eenmalig een uiterst voorstel te doen. Dit is een eenmalig bod waarbij bieder B of C hun beste prijs en voorwaarden neerleggen. Wil de verkoper voor dat bod verkopen dan krijgt partij A de mogelijkheid om de bieding te matchen en wordt de woning verkocht aan partij A. Komt partij A dat bod niet tegemoet dan wordt het verkocht aan de partij die het beste uiterste voorstel heeft gedaan.

Amsterdamse biedsysteem

Bij het Amsterdamse biedsysteem verlopen de onderhandelingen vrijwel hetzelfde als bij het Haarlemse systeem. Het verschil ligt bij de keuzevrijheid van de verkoper. Als partij B, C (of D etc.) hun beste prijs en voorwaarden hebben neergelegd, krijgt partij A net als bij het Haarlemse systeem nog de mogelijkheid om een uiterst voorstel te doen. Maar de verkoper beslist uiteindelijk met welke partij hij in zee gaat, ongeacht of partij A het voorstel heeft gematcht. De verkoper gunt de woning aan de partij die voor hem het beste bod heeft gedaan.

Verkoop op inschrijving

Een woning staat te koop en er zijn bezichtigingen. Iedere partij krijgt een mogelijkheid om een bod uit te brengen voor een bepaalde dag voor een bepaald tijdstip. Bijvoorbeeld voor vrijdagmiddag 14:00 uur. Alle biedingen met voorwaarden moeten dan binnen zijn bij de makelaar en daarna zal de verkoper de woning gunnen aan de partij waarvan hij denkt dat ze het beste bod hebben gedaan.

Let op! Er is nog niets verkocht

Helaas is er een schriftelijkheidsvereiste nodig om de koop te bezegelen. Dus in dit geval is het niet een man een man, een woord een woord. Pas wanneer beide partijen de koopovereenkomst hebben getekend is er een koop gesloten. De particuliere koper heeft dan nog 3 dagen wettelijke bedenktijd na het ontvangen van een kopie van de koopovereenkomst.

 

Hulp Nodig?

Voordat je op een huis gaat bieden is het belangrijk om je goed te laten informeren over de verschillende biedsystemen. Heb je hier hulp bij nodig? Neem contact met mij op. Samen vinden we jouw droomhuis, voor de beste prijs.