Hoe beïnvloedt de coronacrisis de huizenmarkt?

Coronacrisis en de huizenmarkt

Er zijn twee bewegingen te onderscheiden. Enerzijds trappen mensen op de rem en wachten ze liever af wat er gebeurt. Dat is heel begrijpelijk, het zijn spannende tijden. Anderzijds zijn er mensen die juist doorpakken. Doordat de druk op de markt is afgenomen, de hypotheekrente historisch laag is en de huurprijzen nog steeds erg hoog zijn, kan daar nu van geprofiteerd worden. Daarnaast is er nog steeds een woningtekort. Mijn verwachting is dat de markt zal stabiliseren, maar dat is natuurlijk afhankelijk van hoe de coronacrisis zich verder ontwikkelt.

 

Experts over de coronacrisis en de huizenmarkt

Experts vergelijken de coronacrisis met eerdere crises. Deze periode wordt vergeleken met de periode van 9/11. Sectoren die toen werden getroffen hebben het nu ook zwaar. Ter vergelijking, tijdens de kredietcrisis in 2008 zat het banksysteem fout. Er wordt verwacht dat de coronacrisis niet zo erg zal worden als in 2008. Tijdens 9/11 zagen we een lichte daling in de huizenprijzen, tegenover een grote daling in 2008. Gekeken naar de huidige woningmarkt wordt stabilisatie of een lichte daling van de huizenprijzen verwacht.

Coronacrisis bij Maarten van Vliet Makelaar

Uiteraard volgen we de richtlijnen van het RIVM en houd ik 1,5 meter afstand bij bezichtigingen. Soms betekent het dat kijkers zonder mij naar binnengaan. Verder vraagt deze tijd om een nieuwe manier van werken. Gelukkig hebben wij ons de afgelopen jaren al gericht op het neerzetten van een modern makelaarskantoor. Verkoop- en aankoopgesprekken voer ik online met een videopresentatie en met onze online content blijven we prikkelen. Helaas kan ik niet meer mee naar de notaris, maar ook koopovereenkomsten kunnen gelukkig online gesloten worden. Met het videoteam zijn we bezig om te kijken hoe we op een ludieke wijze woningen van een afstand kunnen laten zien.

Coronacrisis en je woonsituatie

Nu is een geschikte tijd om je huidige woonsituatie te analyseren. Ook is het een mooie periode om je huis te onderhouden. Doe de klusjes die je al een tijdje wilde doen en neem de tijd om je spullen op te ruimen. Verder is het van belang om je financiële positie onder de loep te nemen. De kans bestaat dat jij je woonlasten kunt verlagen door je hypotheek over te sluiten of omdat je huis in waarde is gestegen. Ik kan je helpen met een taxatierapport of een quickscan om te bepalen of je hiervoor in aanmerking komt.

Support Your Future

Mis jij die uitgebreide lunch bij je favoriete lunchtentje? Wil jij na deze periode ook gewoon weer trainen bij je personal training studio? En baal je dat je niet naar je favoriete kapper kunt? Binnenkort komen we met een initiatief om de lokale ondernemers uit Kennemerland een hart onder de riem te steken. Wie wil jij steunen? Samen laten we niemand in de kou staan.

Hulp nodig?

Ben je benieuwd naar meer cijfers over jouw specifieke buurt? Of wil je een topresultaat neerzetten met de verkoop van jouw woning? Neem dan contact met mij op.