Vraagprijs bepalen? 6 mythes wanneer je een huis verkoopt
1. Direct een bod krijgen betekent dat mijn woning te laag geprijsd is
Veel verkopers denken wanneer ze direct een bod krijgen dat de woning te laag gewaardeerd is. Misschien had je meer moeten vragen of heeft de makelaar de woning weggegeven. Maar in werkelijkheid betekent het dat de woning realistisch geprijsd is en accuraat en competitief in de markt is gezet. Daardoor zijn er meerdere bieders op de woning afgekomen. Het huis brengt de juiste prijs op wanneer er meerdere biedingen zijn. In een stabiele markt betekent het dat de markt de waarde heeft bepaald voor de woning.
2. Laten we wachten totdat er een beter bod komt
Veel verkopers doen de aanname dat ze moeten wachten totdat er meerdere biedingen zijn, zodat er tegen elkaar opgeboden kan worden. Uit onderzoek blijkt echter dat de meeste woningen die zijn verkocht voor de beste prijs, een korte verkooptijd hadden. Over het algemeen geldt, hoe langer de woning te koop staat hoe lager de biedingen worden. Potentiële kopers gaan zich daardoor afvragen of er iets mis is met het huis en denken dat de vraagprijs misschien te hoog is. Wacht dus niet te lang als je jouw huis net te koop hebt staan en ga de onderhandelingen aan.
3. Het onlinesysteem heeft een andere vraagprijs voor mijn woning bepaald
Online zijn diverse tools te vinden om de waarde van een woning te bepalen. Deze zijn niet altijd accuraat omdat deze systemen niet alle aspecten van de woningwaardering meenemen. Staar je dus niet blind op de uitkomst van zo’n tool. Neem altijd een makelaar of taxateur in de arm om de juiste waarde van jouw woning te berekenen en samen de vraagprijs te bepalen.
4. Een te hoge vraagprijs om meer ruimte te hebben voor onderhandelingen
Elke verkoper wil de beste prijs voor zijn woning. Maar de woning te hoog in de markt zetten met het idee dat je altijd nog een lagere bieding kan accepteren is nooit een goed idee. In het slechtste geval krijg je daardoor helemaal geen biedingen, omdat kopers denken dat er iets mis kan zijn met de woning. Te hoog inzetten met het idee dat je dan veel onderhandelingsruimte hebt is niet de juiste manier om de vraagprijs te bepalen. Andere makelaars zullen de woning links laten liggen en op zoek gaan naar woningen die wel goed en realistisch geprijsd zijn.
5. De kosten van de uitgevoerde verbouwingen erbij optellen als je de vraagprijs gaat bepalen
Wellicht heb je flink verbouwd en een nieuwe keuken of badkamer geplaatst. Veel mensen willen dat bedrag terugverdienen en vragen daarom meer voor de woning. Pas hier mee op want de kans bestaat dat de koper jouw smaak helemaal niet mooi vindt en niet bereid is om hiervoor extra te betalen. Dat neemt niet weg dat een recent gerenoveerde moderne woning altijd nog beter verkoopt dan een opknapper.
6. Mijn makelaar wil voor een te laag bedrag verkopen.
De makelaar wordt betaald op basis van courtage, dat is vaak een percentage van de koopsom. Dit percentage is relatief laag, waardoor de verschillende biedingen voor de makelaar maar een paar honderd euro schelen terwijl het voor de verkoper om duizenden euro’s gaat. Hierdoor kan de indruk ontstaan dat de makelaar akkoord gaat voor een lager bedrag dan jij zou willen. Vertrouw erop dat de makelaar goed marktonderzoek heeft gedaan naar wat jouw woning waard is. De makelaar zal er alles aan doen om de hele markt te benaderen en vanuit dat perspectief de meest geschikte koper te vinden voor jouw huis.